Ο Φόβος της Αποτυχίας: Είναι τελικά η αποτυχία τόσο τραγική όσο πιστεύουμε;

Γράφω αυτές τις γραμμές με το έξι εβδομάδων μωράκι μου να θηλάζει στο μαξιλάρι θηλασμού στα πόδια μου.

Δεν είναι βέβαια τυχαίο που διάλεξα αυτό το θέμα ως το πρώτο κείμενο του blog μου. Ο φόβος της αποτυχίας υπάρχει ενδόμυχα σε όλους μας. Σε όλους εμάς που μεγαλώσαμε με το σύνδρομο του καλού παιδιού και αισθανόμαστε πως πρέπει σε όλη μας τη ζωή να τα κάνουμε όλα τέλεια ώστε να δικαιώσουμε το σύνδρομο αυτό.

Υπάρχει πραγματικά αποτυχία;

Οι λέξεις παίρνουν το βάρους που εμείς τους δίνουμε.
Οι λέξεις που επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε δείχνουν την αντίληψή μας για τα πράγματα και τις καταστάσεις, καθώς και τη συναισθηματική μας στάση απέναντι στις καταστάσεις αυτές.

Σίγουρα θα έχεις ακούσει κι εσύ τη λατρεμένη ιστορία με τον Τόμας Έντισον, ο οποίος είχε κάνει πάνω από 100 δοκιμές μέχρι να ανακαλύψει την ηλεκτρική λυχνία. Όταν λοιπόν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε πώς αισθάνεται που είχε αποτύχει τόσες πολλές φορές, εκείνος του απάντησε: «Ποτέ δεν απέτυχα. Απλά ανακάλυψα 99 τρόπους που δεν ήταν σωστοί.» Δεν είναι αυτή μια καταπληκτική στάση απέναντι στο ενδεχόμενο να μην καταφέρουμε το στόχο μας με την πρώτη, ή τη δεύτερη, ή την ενενηκοστή ένατη προσπάθεια;

Δεν ζούμε τα όνειρά μας, γιατί ζούμε τους φόβους μας…

Πολλοί διστάζουμε να κάνουμε ένα νέο βήμα γιατί φοβόμαστε πως δεν θα τα καταφέρουμε, πως δεν είμαστε επαρκείς, πως ο στόχος μας δεν είναι πραγματοποιήσιμος, πως οι άλλοι θα γελάσουν με την ιδέα μας… Υπονομεύουμε μόνοι μας την εσωτερική φωνή που μας σπρώχνει να το δοκιμάσουμε, να προσπαθήσουμε, να αφιερώσουμε χρόνο και σκέψη στο όνειρο μας, να αφήσουμε τον εαυτό μας ελεύθερο να αρπάξει την ευκαιρία.

Μην καθυστερείς άλλο!

Ονειρεύεσαι να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση online;
Θέλεις περισσότεροι άνθρωποι να μάθουν για τη δουλειά σου;
Ξέρεις πως ήρθε η ώρα να στήσεις ένα επιτυχημένο eshop, παράλληλα με το φυσικό σου κατάστημα;
Εργάζεσαι σε έναν οργανισμό που χρειάζεται να αναπτυχθεί;
Χρειάζεσαι τη γνώμη μου για την επιχειρηματική σου ιδέα;
 
Πες μου το όνειρό σου κι εγώ θα σου πω στην πράξη πώς να το πετύχεις!

Food for thought: Μήπως τελικά δεν φοβάσαι μήπως αποτύχεις, αλλά φοβάσαι μήπως επιτύχεις;